Taboon-leipä kanan ja sipulin kanssa ”Musakhan”

Kanalla ja sipulilla päällystetty Taboon-leipä on yksi suosituimmista ruoista Israelin ja Palestiinan alueilla. Taboon (Musakhan) on periaatteessa yksinkertainen ruokalaji, mutta siihen liittyy samanlaisia tunteita kuin pizzaan. Se maistuu lähes kaikille ja siihen ei yleensä kyllästy. Voit tehdä aterian vaikkapa palattuasi osotsmatkalta tai voit ottaa sen retkelle mukaan ja lämmittää nuotiossa, sillä kaikki ainekset voidaan valmistaa aikaisemmin. Perinteisessä uunissa leivotun taboon-leivän voi ostaa valmiina kaupastal sekä kanan ja sipulit voit valmistaa etukäteen. Ainekset vain kootaan yhteen ja levitetään taboon-leipien päälle ja paistetaan pienessä hetkessä rapeaksi leiväksi.

Kun Israelissa asuva isoäiti kertoo valmistavansa tänään taboonia, ilahtunut odotus alkaa. Pian leijailee huoneessa sipulin makea tuoksu, johon yhdistyy kanelin ja sumacin mausteiset aromit. Ruuan salaisuus on Sumac-mauste, sillä juuri se antaa leiville erityisen sitruunaisen aromin. Taboon-leivät ovat usein pizzapohjan kokoisia, joten pienempinälkäisille riittää mainiosti puolikas leipää. Jokainen saa vuorollaan odottaa leipäänsä, koska leivän tulee olla tulikuuma.

Taboon-leipää ei ehkä löydy Suomesta lähikaupasta, mutta leipänä voi käyttää muita samantapaisia leipiä, kuten naan-leipä tai lavash. Leivän tulee olla melko ohut, mutta tarpeeksi sitkoisa, jotta sen päälle voi laittaa runsaasti aineksia. Toisaalta wrapit eivät ole parhaita vaihtoehtoja, koska pohjalla tulisi olla leipämäinen rakenne.

Taboon-leivän voi valmistaa myös vegaanisena, kun kanan sijaan käytät maustamatonta nyhtökauraa. Mausteita voit käyttää ohjeen mukaan.

Kerron vielä tarkemmin terveysvaikutteisesta vielä vähän tuntemattomasta Sumac-mausteesta. Kts. Terveys ja hyvinvointi.

Taboon-leipä kanan ja sipulin kanssa (Musakhan)

Resepti: 4 henkilölle (iso annos)

4 Taboon leipää tai muuta ohutta, litteää leipää (Lähi-idän leivät kuten naan-leipä, lavash jne)

1 pkt Maustamattomia broilerin koipireisiä tai rintapaloja (tai valmis grillattu kana)

½ dl Oliiviöljyä

10 Sipulia

6 tl Sumac-maustetta + koristeeksi leipien päälle

3 tl Kanelia

3 tl Mustapippuria

1 dl Pinjansiemeniä

1 Sitruunan mehu

Suolaa

Rucolaa

1.      Puhdista kanapalat ja mausta ne suolalla. Laita kanapalat uuniin kypsentymään n. 200 C (180 C) noin 60 min, kunnes ne ovat kypsiä. Laita vuoan pohjalle hieman vettä.

2.      Halkaise sipulit pituussuuntaan ja leikkaa sitten ohuita pitkänmallisia paloja sipuleista.

3.      Paista sipulit oliiviöljyssä miedossa lämpötilassa. Kun ne ovat hieman pehmentyneet, niin mausta osalla mausteseoksesta – mustapippuri, kaneli ja sumakki.

4.       Ota paahtuneet kananpalat uunista. Ota liemi talteen. Anna kananpalojen jäähtyä, niin että voit irrottaa kananlihan luista ja nahoista ja tehdä nyhtökananpalasia.

5.      Laita nyhtökanan palaset sipuliseokseen ja hieman kanalientä. Kuumenna ja sekoita ne keskenään. Lisää maun mukaan loput mausteseoksesta. Lisää myös sitruunan mehu liemeen.

6.      Laita Taboon leivät (korkeintaan pari kerrallaan mahtuu) uunipellille ja kostuta niitä hieman kanaliemellä (jos kovin rasvaista ohella kuumalla vedellä). Levitä kanasipuliseos leipien päälle. Lisää lopuksi pinjansiemenet ja ripottele halutessasi hieman lisää sumac-maustetta päälle.

7.      Kypsennä Taboonleipiä muutamia minuutteja n. 225 C, kunnes pohja on sopivan rapea. Lisää kypsän leivän päälle rucolaa.