Paahdettu Maa-Artisokkahummus

Lempeän makuinen, makeahko maa-artisokka sopii täydellisesti hummuksen seuraan. Paahdettuna se maistuu parhaalta.

Maa-artisokan sesonki alkaa myöhään syksyllä, silloin kun muut juurekset ovat jo aikoja sitten kerätty. Marraskuun alussa koetin etsiä epätoivoisesti maa-artisokkaa, mutta mistään ei vielä löytynyt. Onneksi sesonki on vihdoin alkanut ja sain kokeilla, miten se sopisi hummuksen kanssa.

Maa-artisokalla ei ole mitään tekemistä latva-artisokan kanssa. Yllätys, yllätys maa-artisokka on sukua auringonkukalle. Jotain yhteistä niillä on keskenään ulkoisestikin, nimittäin korkealle kasvavat kukat. Maa-artisokkaa kannattaisi viljellä kesällä kauniiden keltaisten kukkien ja syksyllä piilossa olevien mukuloiden vuoksi.  Perusta kotoisin olevaa maa-artisokkaa on tunnettu Euroopassa vasta 1600-luvulta lähtien. Suomeenkin se rantautui jo 1600 -luvulla, ainakin Turussa sitä viljeltiin Tillandzin kasviluettelon mukaan. Viljely täällä kuitenkin väheni perunan viljelyn alkaessa.

Maa-artisokkaa kannattaa lisätä myös ruokalistalle, sillä sen syönnillä on useita hyviä terveysvaikutuksia. Runsaasti ravintokuituja sisältävä maa-artisokka on hyvin kevyttä (52 kcal/ 100 g), siinä ei ole lainkaan rasvoja. Maa-artisokka sisältää erilaisia vitamiineja ja mineraaleja, joista eniten rautaa, kuparia, magnesiumia ja fosforia. Maa-artisokka tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa, vaikka se sisältää paljon luonnollisia sokereita, niin se ei nosta verensokeripitoisuutta.

Ihastuin maa-artisokan makuun niin, että seuraavalla kerralla pitää paahtaa niitä kaksinkertainen määrä, josta riittää puolet maa-artisokkahummukseen ja toisen puolen voi nauttia vielä lämpimänä juureslisukkeena aterialla.

Resepti:                                        4 henkilölle

Maa-artisokka

Ainekset uunissa paahtamiseen:

500 g maa-artisokkia

1 rl oliiviöljyä

1 tl juoksevaa hunajaa

suolaa

mustapippuria

Hummukseen:

1 prk keitettyjä kikherneitä (sisältää n. 230 g/380g)

1 valkosipulinkynsi

½  isoa sitruunaa

1 – (2) rl tahinia

½ tl kuminaa

2-3 rl oliiviöljyä

½ – 1 tl juoksevaa hunajaa

Ohje:

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Pese artisokat ja halkaiset ne. Levitä niiden pinnalle oliiviöljyä, hunajaa, suolaa ja pippuria. Paista uunissa kunnes ne ovat kypsiä, n. 30-40 minuuttia. Lämpötilaa voi kypsymisen aikana laskea 200 asteeseen, jotta artisokat eivät kuivu. Kypsymiseen vaikuttaa maa-artisokkien koko.

3. Valuta kikherneistä neste ja huuhtele ne. Kuori ja pilko valkosipuli ja purista sitruunamehu.

4. Anna paahtuneiden maa-artisokkien jäähtyä hetken aikaa, jotta voit lusikoida niiden sisukset tai kuoria ne.

5. Sekoita sauvasekoittimella artisokat, kikherneet, valkosipuli, tahini, oliiviöljy ja sitruuna.

6. Mausta seos lopuksi kuminalla ja hunajalla.

7. Maistele ja varmista, että maku on kohdallaan. Tarvittaessa lisää sitruunaa, hunajaa, suolaa tms.

8. Nauti Maa-artisokka-hummusta lisukkeena tai dippinä esimerkiksi leivän päällä, meze-pöydässä tai vaikkapa aterioiden lisänä.