Sumac sitruunainen supermauste

Sumac superfood

Sumacin nimi ”summaq” on peräisin arameasta ja tarkoittaa tumman punaista. Sumacia saadaan ”Rhus cociaria” kasvin kukista, joka kuuluu cashew-pähkinöiden sukuun. Sumac ei varsinaisesti ole maustekasvi, mutta koska sitä käytetään mausteena, niin nimitys on käytännöllinen. Sumacpensaat viihtyvät subtrooppisilla alueilla, Lähi-idästä Pohjois-Amerikkaan tuottaen syvän punaisia marjoja, jotka kuivataan ja jauhetaan karkeaksi jauheeksi.

Sumac on keskeinen mauste Lähi-idän keittiössä. Sitä käytetään yleensä tuomaan sitruunaista kirpeyttä ja happamuutta ja antamaan houkuttelevaa väriä ruokiin. Sumacia käytetään kuivana jauheena, marinoinnissa ja kastikkeissa. Usein sitä levitetään ruokaan koristeeksi ennen tarjoilua. Sumacia käytetään grillatuissa ruoaissa, vihanneksissa, kalassa, salaateissa jne. Sumac on yksi za’ atar mausteseoksen tärkeä osa-aine ja sitä käytetään esimerkiksi hummuksessa tai jopa makeissa baklava-leivoksissa. Sumac sopii melkein mihin tahansa ruokaan, niin suolaisiin kuin makeisiin. Liharuoassa hyppysellinen sumacia suolan ja pippurin kanssa korostaa lihan sitruunaista, syvää ja hieman savuista aromia. Salaatteihin sumac antaa värikkyyttä ja tuo kirpeää makua.

Sumacin terveysvaikutukset on tunnettu jo ainakin pari tuhatta vuotta. Kreikkalainen lääkäri Peanius Dioscorides (40-90 jKr.) kirjoitti teoksessaan ”de Materia Medica” (Lääketieteellisistä asioista) sumacin terveysominaisuuksista. Perinteellisesti sumacista tehtyä kirpeää juomaa on käytetty vatsakipuihin, esimerkiksi naisten menstruaalikipuihin ja sen avulla on pyritty lisäämään äidinmaidon erittymistä. Sumac-vedestä tehtyä lääkettä on käytetty myös kuumeen alentamiseen.

Viime aikoina sumacista on tehty lääketieteellisiä tutkimuksia ja on todettu, että sumacilla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. (https://www.healwithfood.org/health-benefits/sumac-spice-good-for-you.php#ixzz5Z63QFRjM)

Antioksidantti suoja Sumac on antioksidanttipitoisuudessaan yrttien ja mausteiden joukossa listan kärjessä. Sen on todettu voittavan jopa acaimarjan sekä useiden muiden marjojen ja hedelmien antioksidanttipitoisuuden. Antioksidantit ovat hyödyllisiä molekyylejä, jotka neutralisoivat vapaita radikaaleja ja epävakaita molekyylejä, jotka aiheuttavat ikääntymistä ja kehittävät monia sairauksia.

Glygeeminen kontrolli ja alentuneet kolestroliarvot Esimerkiksi tutkimuksissa 2- tyypin diabeetikot saivat terveysvaikutuksia lisäämällä sumakia ruokavalioonsa. Heidän verensä glukoosiarvot alenivat merkittävästi ja heidän kokonaisantioksidanttinen kapasiteettinsa lisääntyi.

Verisuonten kalkkeutumisen ehkäisy Sumac sisältää tanniineja, joilla on potentiaalisia vaikutuksia ehkäistä verisuonten kalkkeutumista.