Kookospallerot& ”BananaPancakes” vaahterasiirapilla ja marjoilla

Ystävänpäivänä ja miksei muulloinkin, on mukava yllättää ystävät ja läheiset herkuilla. Valitsimme sellaisia makupaloja, joita voi mahdollisimman moni ruokavalioista huolimatta syödä yhdessä. Kookospallerot ovat gluteiinittomia, laktoosittomia ja maidottomia sekä banaanikaurapannukakut ovat näiden lisäksi vielä vegaanisia.

Olen tutustunut näihin kookosleipiin jo vuosia sitten Israelin matkoilla. Niihin liittyy paljon muistoja ja hyviä hetkiä. Näitä kookosleipiä kutsutaan nimellä ”dzozel hend ”ja niitä on yleensä myytävänä arabikylien leipomoissa. Kookosleivät sopivat hyvin ystävänpäivään, sillä leipiä tarjotaan siellä aina kihlajaisissa. Ensimmäinen muistoni kookosleivistä ovat juuri kihlajaiset, missä iso pahvirasia kiersi väkijoukossa huveten hetkessä makeista leivistä. Kookosleipien kanssa juotiin kylmiä makeita virvokejuomia. Kookosleivät ovatkin kuin puhtaan valkeita hattaroita, makeita pilviä. Unelmia, joita voi yhdessä jakaa!

Kookosleipiä ostetaan yleensä kaupasta ja kerralla ainakin kilon laatikko. Vieraat tuovat niitä myös tuliaisiksi tullessaan ystäviensä luokse vierailemaan. Parhaiten ne maistuvat kardemummaisen arabikahvin kera. Olen miettinyt monesti, miten kookosleipiä valmistetaan itse, kun yleensä ne ostetaan leipomoista. Onneksi löysin reseptin Yasmin Khanin kirjasta ”Zaitoun”, josta olen muokannut oman ohjeeni. Maku oli sama kuin leipomoissa, muoto ei ole yhtä säännöllinen, niistä jokaisesta tulee oma yksilönsä. Kokeilin myös ohjetta kookossokerin kanssa. Väri muuttuu silloin tutusta valkoisesta hattaramallista, mutta antaa terveellisemmän vaihtoehdon.

RESEPTI:           12 kpl                Gluteeiniton, maidoton

KOOKOSPALLEROT ”DZOZEL HEND”

200 g Kookoshiutaleita

1½ dl Sokeria (kookossokeria)

1 dl Kookosjauhoa

5 Kananmunanvalkuaista

¼ tl Merisuolaa

1 tl Vaniljasokeria

Jos haluat valmistaa pallerot käyttämällä luonnonmukaisempaa makeutusta, niin voit käyttää kookossokeria tavallisen sokerin tilalla. Kookospalmun kukat sisältävät nektaria, josta keitetään sokeria. Se on kullanhohtoista jalostamatonta sokeria, joka muistuttaa tummaa ruokosokeria, mutta on maultaan pehmeämpää ja karamellisempaa. Kookossokerin kanssa palleroista tulee kullanruskeita.

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää kananmunanvalkuaiset. Lämmitä miedolla lämmöllä kattilassa liedellä, kunnes sokeri sulaa ja seoksesta tulee paksun taikinamainen. Anna seoksen jäähtyä hieman. Tee lusikoiden avulla pikku palleroita (noin 12 kpl). Pallerot voivat olla hieman epäsäännöllisiä hattaroita.

Paista niitä uunissa noin 10-15 minuuttia. Pallerot voivat saada hieman kultaista väriä, tai jos haluat niiden olevan valkoisia, niin ota ne varhaisemmassa vaiheessa. Paista 180 asteessa.

BANAANIKAURAPANNUKAKUT VAAHTERASIIRAPILLA JA TYRNIMARJOILLA

Banaanikaurapannukakut sopivat lähes kaikkia ruokavalioita noudattaville, joten ei tarvitse tehdä toisille eri annoksia, vaan voi todella nauttia yhdessä.
Jälkiruoka on hyvä vaihtoehto silloin, kun makeanhimo yllättää, mutta haluat välttää lisättyä sokeria jälkiruuissa. Testasimme kauralettuja myös yksivuotiaalle, joka ei vielä syö sokeripitoisia ruokia. Taaperolle maistui makoisasti letut.

Makeat letut vaahterasiirapissa saavat kirpeän vastinparin tyrnimarjoista ja lakoista. Etenkin tyrnimarjojen raikas kirpeys täydentää makuelämyksen.

RESEPTI:           Gluteiiniton, Vegaani, Maidoton

2 Kypsää banaania

3 dl gluteiinittomia kaurahiutaleita

1 dl Kookosjauhoa

3 dl Kookossoijajugurttia

1 tl vaniljaa

½ tl merisuolaa

Päälle: Vaahterasiirappia

Tyrnimarjoja

Lakkoja

Kookoskermaa (vaahtoutuvaa)

Paistamiseen kookosrasvaa

Sekoita banaani sauvasekoittimella liisterimäseksi massaksi, jolloin taikina pysyy paremmin kasassa. Lisää banaanin joukkoon muut aineet ja anna turvota hetken aikaa. Paista letut sopivan miedossa lämpötilassa hellalla.

Asettele valmiiden lettujen pälle tyrnimarjoja, vaahterasiirappia, lakkoja ja kookoskermavaahtoa.