Israelilainen aamiainen – brunssi

Israelilainen aamiainen – brunssi

Pieni välähdys televisioruudulla jostakin elokuvasta aamiaishetken aikaan paljasti heti missä päin maailmaa ollaan: salaattia ja erilaisia dippejä aamiaisella. Missä muualla kuin Israelissa voitaisiin päivä aloittaa salaateilla! Suomalaisen on helppo rakastaa israelilaista aamiaista, koska vannomme terveellisen ja tukevan aamiaisen nimeen, emmekä ole tottuneet makeisiin marmeladeihin ja kakunpaloihin aamuisin.

Kaikki israelilaiset rakastavat runsasta aamiaista. Ruokatraditiot vaihtelevat hieman sen mukaan, onko kyseessä juutalais- tai arabiperhe. Etenkin kosheria noudattavat juutalaiset nauttivat vain kasvisruokavaliota aamuisin, koska maitotuotteita ei voi syödä yhdessä liharuokien kanssa. Aamiaisella saattaakin olla paljon erilaisia tuorejuustoja ja levitteitä, rahkaa ja raejuustoja. Kasvisruokaa olen saanut kuitenkin yleensä aina arabikodeissakin aamuisin.

Aamuvarhaisella aikaisin yleensä keitetään turkkilaista kardemummalta maistuvaa kahvia, joka nautitaan nykyisin lähes aina ilman sokeria. Koko perhe yleensä viettää kahvihetken yhdessä. Aamiainen syödään yleensä hieman myöhemmin aamupäivällä. Suomessa tätä voisi käyttää brunssina. Aamiaisella tärkein on tuore pita-leipä, jonka väliin voidaan laittaa erilaisia dippejä. En ole nähnyt koskaan aamiaisella margariineja tai voilevitteitä, sillä niiden sijaan käytetään ”Labneh” -juustoa. Labneh (voi lausua labani) valmistetaan kermaisesta maustamattomasta jugurtista, joita ovat turkkilainen ja kreikkalainen jugurtti (10 %). Labneh- juuston tekeminen on yksinkertaista ja vaivatonta. Se on terveellisempää ja vähäkalorisempaa kuin yleisesti käyttämämme rasvalevitteet. Aamiaispöydässä voi olla vielä runsaampi kattaus erilaisia dippejä, salaatteja ja jopa papuruokia, mutta tässä esittelemme niistä muutaman tunnetun. ”Manakish”-leipä tehdään pitaleipätaikinaan lisäämällä sen päälle zata’aria ja oliiviöljyä. Oliivit kuuluvat lähes jokaiseen ateriaan ja usein kodeissa on tapana valmistaa ja marinoida ne itse. ”Shashuka” puolestaan on täyttävä ja monipuolinen kasviksista, tomaateista ja kananmunista valmistettu pannu.