Israelilainen aamiainen -brunssi Labneh-tuorejuustolevite

Labneh- tuorejuustolevite

Pitaleipien kanssa mikään ei voisi maistua paremmalta kuin labneh-juusto. Voisin syödä pelkästään niitä aamiaiseksi. Labneh-juusto on hyvin perinteinen ruokalaji, jota yleensä valmistetaan kodeissa, mutta Israelissa sitä voi ostaa myös kaupoista. Kun palaan matkoilta takaisin Suomeen, jään kaipaamaan yleensä juuri labneh-tuorejuustoa. Nykyisin labneh-juuston valmistaminen on helpompaa Suomessa kuin aikaisemmin. Muistan kuinka vuosia sitten koetin tehdä labneh-juustoa vetelistä jugurteista, miten kauan kesti, kun siitä tuli valmista. Nykyisin on onneksi kaupoissa myytävänä hyviä täyteläisiä kreikkalaisia ja turkkilaisia jugurtteja (10 %), joista juuston valmistaminen on todella helppoa.

Resepti                               Viikoksi levitteet kahdelle

Labnehin valmistamiseen ei tarvita muita välineitä kuin harsokangas (yksin- tai kaksinkerroin) ja kattila, jonka päällä on siivilä. Labneh koostuu vain kahdesta raaka-aineesta: jugurtista ja merisuolasta. Suolan määrä on makuasia. Olen itse tottunut hieman suolaisempaan levitteeseen, joten käytän puolet enemmän suolaa kuin useissa muissa ohjeissa.

1 kg Turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia

2 tl Merisuolaa

  1. Laita kylmässä vedessä kostutettu harsokangas siivilään tai ritilään, josta neste voi valua kattilaan.
  2. Sekoita jugurtin joukkoon suola ja kaada jugurtti harsokankaan sisälle. Kiedo harsokangas suljetuksi nyytiksi ja anna jugurtin valua kahdestatoista tunnista vuorokauteen. Labneh on valmis levitteeksi.
  3.  Säilö labneh huolella puhdistetussa suljetussa rasiassa. Levitä labnehin päälle hieman oliiviöljyä. Käyttäessäsi levitettä, niin ota siitä haluttu määrä erikseen tarjoiluastiaan. Labneh säilyy pidempään, kun sitä käsitellään huolella.
  4. Tarjoa labneh tarjoiluastiassa/dippikulhossa ja laita päälle hiukan oliiviöljyä.

Jos haluat kiinteitä juustopalloja, niin jatka valutusta vielä pari vuorokautta. Juustoista voi pyöritellä sen jälkeen palloja, joita voi säilöä yrttiöljyssä.

Jos haluat maustetun version labneh-levitteestä, niin voit valmistusvaiheessa lisätä siihen 1 dl silputtuja yrttejä, esimerkiksi korianteria, basilikaa ja minttua sekä raastetun valkosipulinkynnen ja hieman mustapippuria.