Israelilainen aamiainen -brunssi Pitaleipä & zata’arin kanssa

Pitaleipä

Pitaleipä on pehmeä ja ohut vehnäleipä, jota kutsutaan myös arabialaiseksi, syyrialaiseksi tai libanonilaiseksi leiväksi. Leipä on kotoisin Lähi-idästä tai oletettavasti Mesopotamiasta jo 2500 vuotta eKr.

Pitaleivät paistetaan nopeasti korkeassa lämpötilassa, joten ne kohoavat uunissa pulleiksi taskuiksi. Pita on monikäyttöinen leipä, sillä taskuun voidaan laittaa erilaisia täytteitä ja ruoka-aineksia. Leipää on helppo syödä ns. katuruokana tai sitä voidaan käyttää lisäkkeenä missä tahansa aterioilla.

Pitaleipä valmistetaan yleensä hienoista vehnäjauhoista. Tällä kertaa kokeilen sen valmistuksessa spelttijauhoja. Pitaleipätaikinaa tulee alustaa tarpeeksi kauan, jotta siihen tulee sopiva sitkoisuus. Samalla kun valmistaa pitaleipätaikinan, niin kannattaa ottaa taikinasta osa ja tehdä myös Lähi-idässä suosittua ”Manakiish”-leipää. Perinteisesti perheenäidit tekivät Lähi-idässä juuri näin, tekevät aamiaiseksi yhteisillä uuneilla ”Manakiish”-leipää samasta taikinasta, kun valmistivat perheen muut leivät. ”Manakiish” tai yksikössä ”Man’ousheh” on leipä, jonka päälle laitetaan Zata’ar -maustetta. Zata’ar tarkoittaa joko yrttiä ”Origanum syriacum”, jota kutsutaan myös iisopiksi tai mausteseosta, joka on tehty seesaminsiemenistä, kuivatusta sumakista, suolasta ja erilaisista mausteista. Zata’aria käytetään labnehin kanssa, leivän ja oliiviöljyn kanssa aamaisella. Zata’aria voidaan käyttää myös useissa ruuissa lisäkkeenä ja mausteena.

Ensimmäinen muistoni zata’ar-yrtistä on kuin menneestä ajasta. Vierailimme hyvin perinteisessä kylässä, kapean kadun varrella asuvan isoisä SiidibuRadin luona. Isoisä oli pukeutunut pitkään harmaaseen pukuun ja valkoiseen päähineeseen, jossa oli musta panta. Hänellä oli eteisessä suuri kori täynnä luonnosta kerättyjä zata’ar-yrttejä kuivumassa. Yrteissä oli terävän voimakas ja mausteinen tuoksu, joka täytti koko huoneen. Zata’ar kasvaa luonnonvaraisena kasvina Lähi-idän kukkuloilla. Yrttiä kerätään kesäaikaan, pestään ja jätetään kuivumaan ulos useiksi päiviksi. Sitten ne kerätään nipuiksi ja annetaan kuivua vielä sisätiloissa 1-2 viikkoa kunnes lehdet ovat täysin kuivia. Lopuksi kerätään lehdet talteen. Mausteeksi yrtti muuttuu, kun siihen lisätään seesaminsiemeniä, sumakkia ja suolaa. Viime aikoina zata’ aria on kuitenkin alettu kultivoimaan ja kasvia voi kasvattaa missä tahansa Lähi-idän ilmastossa. Luonnonvaraisia kasveja ei enää saa kerätäkään, jotta ne eivät häviäisi luonnosta.

Olen käyttänyt itse aina matkoilta ostamaani viljeltyä zata’aria, josta on tehty mausteseos. Suomesta ei kuitenkaan saa zata’aria, joten laitan ohjeen, miten seosta voi valmistaa. Hämmästyin, että erilaisista yrteistä koottu mauste olikin yllättävän hyvää.

Pitaleipä

Resepti :   15 kpl leipiä, joista osa käytetään ”manakeesh”-leipiin.

Pitaleipä

5 dl Vettä

1 pss Kuivahiivaa

2 tl Suolaa

6 dl Spelttijauhoja

8 dl Vehnäjauhoja

2 rkl Oliiviöljyä

  1. Lisää haaleaan (42astetta) veteen jauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa taikinaa kunnolla, kunnes se irtoaa käsistä.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin tunti. Voit kohottaa myös jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. (Ota jääkaapista ja anna taikinan lämmetä hyvin). Vaivaa taikinaa ja leivo noin 15 leiväksi ja laita uunipellille pitaleiviksi haluamasi osuuden (jätin 5  leipästä manakiish-leipää varten). Anna kohota noin 20 minuuttia ja paista vähintään 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Zata’ar mausteseos

 3 rkl Sumakkia

1 rkl Timjamia

2 rkl Seesaminsiemeniä

2 rkl Meiramia

2 rkl Oreganoa

1 tl Merisuolaa

  1. Paahda seesaminsiemeniä hetken oliiviöljyssä.
  2. Lisää ainekset yhteen seesaminsiementen kanssa.

Manakeesh Zata’arin kanssa

Resepti:   5 leipää

  1. Lisää itse sekoittamaasi zata’ar -mausteseokseen noin 4 rkl oliiviöljyä.
  2. tai jos käytät valmista zata’ar -seosta, 2 dl, johon voit lisätä 6 rkl oliiviöljyä
  3. Levitä leivinpellille pyöreiden pitaleipien päälle mausteseos heti leivottuasi ne. Halutessasi voit ripotella vielä oliiviöljyä päälle lisää, jos vaikuttaa kuivalta.
  4. Paista uunissa 225 astetta.
  5. Syödään kuumina.