Israelilainen aamiainen – brunssi Marinoidut oliivit

Lähi-idässä arvostetaan oliivipuita ja tietenkin sen antia oliiveja ja öljyä. Oliivipuun oksa symboloi hyvinvointia, vaurautta ja kunniaa. Oliivipuu on myös tunnettu rauhan symboli. YK:n lipussa oliivinoksa kaareutuu maailmankartan ympärille. Vedenpaisumiskertomuksessa kyyhkynen toi Nooalle oliivipuun lehden merkiksi, että tulva on ohitse. Jumala oli siis tehnyt rauhan ihmiskunnan kanssa.

Oliivit olivat yksi seitsemästä siunauksesta, jotka luvattiin israelilaisille luvatussa maassa. ” Herra, sinun Jumalasi, vie sinut hyvään maahan, vesipurojen ja lähteiden maahan, jossa vettä kumpuaa maan uumenista laaksoissa ja vuorilla, vehnän, ohran, viiniköynnöksen, viikunapuun, granaattiomenapuun, oliiviöljyn ja hunajan maahan. Siinä maassa sinun ei tarvitse syödä leipääsi köyhyydessä eikä kärsiä puutetta mistään.” (5 Moos. 8: 7-9) Mitkä ainekset tosiaan voittaisivat edellä mainitut puutarhan ja viljelysmaan annit?

Perheemme Israelissa viljelee oliivipuita ja siihen kuuluu oliivien keruu aina syksyisin. Olemme kerran onnistuneet vierailla keruuaikaan. Marjojen keräämiseen tottuneina oliivien poimiminen oli mukavan joutuisaa ja nopeasti saimme korit täyteen. Osa oliiveista viedään oliivipuristamoon, jossa siitä jalostetaan neitsytoliiviöljyä ja osa jätetään purkitettaviksi.

Raakoja oliiveja ei voi syödä sellaisenaan, vaan niitä suolataan tai hapatetaan. Silloin niistä poistuu kitkeryys ne säilyvät pidempään. Oliivien käsittely kestää useita viikkoja, ennen kuin ne ovat valmiita syötäväksi. Usein oliiveihin tehdään viillot, jotta marinointi imeytyy paremmin. Jokaisessa kodissa on hieman eri marinointitavat, joten on mielenkiintoista maistella eri kodeissa valmistettuja oliiveja. Marinoinnin avulla oliivien maut voivat olla hyvin erilaisia. Usein tummat ja vihreät oliivit jakavat mielipiteitä. Kun oliivit poimitaan vihreinä ne ovat raakoja, kun taas kypsät oliivit saavat tummemman värin. Täysin mustat oliivit ovat kuitenkin raakoja oliiveja, joita on käsitelty kemikaaleilla ja saatu musta väri aikaiseksi.

Tällä kertaa aloitamme kuitenkin kaupasta ostettavista oliivipurkeista. Suomessa kaupoista löytyy runsaat valikoimat erilaisia oliiveja. Kannattaa ostaa laadukkaampia oliiveja, jotka eivät ole vain mustiksi värjättyjä. Purkeissa olevista oliiveista puuttuu kuitenkin marinadi. Toki voi ostaa valmiiksi marinoitujakin oliiveja, mutta ne ovat yleensä melko kalliita eivätkä kestä kauan avoimissa rasioissa. Halusimme tässä reseptissä tehdä suljettaviin purkkeihin marinadin, joka kestäisi kauemmin.

Resepti     1 iso lasipurkki

2 Purkkia hyvälaatuisia kivettömiä/kivellisiä vihreitä tai tummia oliiveja (esim. 360g/purkki) tummat ja vihreät voi halutessa sekoittaa myös keskenään.

1 Chili

4 Valkosipulinkynttä

2 Sitruunan mehu

1 Luomusitruuna paloiteltuna kuorineen

3-4 rkl Valkoviinietikkaa

3-4 tl Merisuolaa

1 tl Mustapippuria

1 dl Neitsytoliiviöljyä

Tuoreita rosmariininoksia

Tuoretta timjamia

  1. Pese huolellisesti lasipurkki kiehuvalla vedellä ja käsittele sitä hygieenisesti, jotta oliivit säilyisivät pidempään.
  2. Pese kiehuvassa vedessä luomusitruuna ja leikkaa siitä ohuita viipaleita.
  3. Valuta oliivipurkeista vesi pois.
  4. Sekoita ainekset keskenään ja laita oliivit kerroksittain viipaloitujen chilien, halkaistujen valkosipulinkynsien ja yrttioksien kanssa. Lisää sitruunamehuun valkoviinietikka, merisuola ja mustapippuri. Lisää lopuksi oliiviöljy. Lisää tarvittaessa sitruunanmehua ja oliiviöljyä, jos oliivit eivät ole peittyneet tarpeeksi.
  5. Säilytä jääkaapissa.

Valkosipuli antaa voimakkaan maun seokseen. Jos haluat, että muut maut korostuvat, niin vähennä valkosipulin määrää tai jätä se halutessasi kokonaan pois.

Meillä oliivit katoavat nopeasti purkista. Olen lisännyt vielä uuden oliiviannoksen valmiiseen marinadiin.