Tropiikkia lautasella – Avokado-mangosalaatti & Passion-vinegrette

Kevätauringon alkaessa paistaa ja pääsiäisen lähestyessä tekee mieli jotain keltaista ja vihreää lautaselle, ennen kuin luonnossa näkyy vielä esikkoja tai uusi ruoho nousee kasvamaan. Trooppiset hedelmät, avokado ja mango luovat raikkaan pehmeän yhdistelmän vesikrassin kanssa. Halloumi ja pähkinät täydentävät pehmeitä makuja lisäämällä salaattiin ruokaisuutta. Passion-vinegrette puolestaan tuo sopivaa kirpeyttä salaattiin.

Salaatin voi tehdä yksinkertaisemmin myös pelkästään yhdistämällä avokadoa, mangoa ja vesikrassia passion-vinegretten kanssa. Uusimmat tuttavuuteni tässä salaatissa ovat passionhedelmä ja vesikrassi, jotka ovat yllättäneet raikkailla mauillaan ja terveellisyydellään. Olin aiemmin ihaillut vesikrassia vain salaattitiskeillä ja lopulta uteliaisuuteni sai minut kokeilemaan. Monet salaatit saattavat maistua hieman kuivilta pelkästään, mutta vesikrassissa on miellyttävä pehmeys ja sopiva kirpeys, ja samalla sitä kutsutaan todelliseksi superfoodiksi. Vesikrassista voit lukea erikseen Terveyspalstalta.

Brasiliasta kotoisin oleva passion- eli kärsimyshedelmä ei näytä kypsänä houkuttelevalta ryppyisine ruskeine kuorineen, mutta kun hedelmän halkaisee, niin mehukas hyytelömäinen hedelmän malto ja tummat siemenet tulevat esiin. Itse asiassa passion tai kärsimyshedelmä on marja botanistien mukaan, mutta hedelmäksi sitä yleensä kutsutaan. Hedelmä sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja, kaliumia ja kuituja. Raakana ja sileäkuorisena passionin maku on kirpeämpi, mutta kypsyneenä se maistuu hieman appelsiinin ja vadelman sekoitukselta.

Salaatin resepti:    2 henkilölle               

2 Syöntikypsää avokadoa

1 Syöntikypsä mango

1 Puntti/ruukku vesikrassia

200 g Halloumi-juustoa

50 g Saksanpähkinöitä

1 Limen mehu

Passion-vinegrette:

3 Passion-hedelmää

1 rkl Omenaviinietikkaa

1 Limen mehu

½ – 1 tl Hunajaa

3 rkl Oliiviöljyä

Hyppysellinen suolaa ja mustapippuria

1. Viipaloi ja paista halloumin palaset miedossa lämmössä, niin että ne saavat sopivasti väriä.

2. Halkaise ja poista kivet avokadoista. Kuori hedelmäveitsellä mango, leikkaa hedelmänliha irti kiven molemmilta puolilta. Viipaloi hedelmät.

3. Annostele hedelmät, paistettu halloumi, vesikrassi ja pähkinät lautaselle. Purista hedelmien päälle limen mehua ja ripottele avokadojen päälle vähän suolaa.

Passion-vinegrette

1. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi hedelmämalto ja siemenet vinegretteä varten.

2. Sekoita passionhedelmän joukkoon omenaviinietikka, limen mehu, hunaja, oliiviöljy, suola ja mustapippuri.

Yksinkertaisempi versio salaatista