Vesikrassi – Ylivoimainen superfood

d

Vesikrassi on monivuotinen kaalin ja sinapin sukuinen ruohokasvi. Vesikrassi sisältääkin runsaasti sinappiöljyä, mikä tekee sen pikantin kirpeäksi, mutta samalla se maistuu pehmeältä ja raikkaalta. Voit laittaa sitä voileivälle, salaatteihin, tuorejuustoihin ja vaikkapa smoothien joukkoon. Sitä voi lisätä myös keittoihin.

Vesikrassi on tunnettu jo antiikin ajoista lähtien lääkekasvina ja syötävänä yrttinä. Löytyy todisteita, että kasvia olisi käytetty jo kolmetuhatta vuotta sitten persialaisten, kreikkalaisten ja roomalaisten keskuudessa. Vaikka antiikin aikoina ei tunnettu mineraaleja ja vitamiineja, niin persialaiset huomasivat, että sotilaat olivat terveempiä, kun he käyttivät vesikrassia päivittäin ruokavaliossaan. Kreikkalainen Hippocrates perusti ensimmäisen sairaalan 400 v. eKr. hän kasvatti villiä vesikrassia luonnonlähteissä, jotta voisi käyttää sitä hoitaessaan veritauteja. Saksassa kasvia alettiin viljellä 1700-luvulta lähtien ja Englannissa 1800-luvulta lähtien. Kerrotaan, että kapteeni James Cook kykeni purjehtimaan maailman ympäri kolmesti, kun hänellä oli terveellisiä ruokia mukana sisältäen mm. vesikrassia merimiesten ravinnossa.

Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus, mitkä terveellisistä kasviksista ja hedelmistä olivat kaikista terveellisimpiä, ja tuloksena saatiin 47 hedelmän ja vihanneksen ranking-lista (Jennifer di Noia 2014, William Patersonin yliopisto, https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm, https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/pdf/13_0390.pdf ). Yllätys, yllätys – voittajaksi tuli vesikrassi! Huipputerveellisinä pidetyt lehtikaali ja parsakaalikin jäivät taakse. Vesikrassissa on paljon rautaa, kalsiumia, magnesiumia, jodia, foolihappoa sekä A-, B- ja C-vitamiinia. Vesikrassi sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän kalsiumia kuin maito tai enemmän rautaa kuin pinaatti.

Vesikrassin lisäämisen ruokavalioon on todettu vähentävän riskiä syöpään sairastumisesta tai uusiutumisesta. Tutkimuksessa jo 80 gramman päivittäinen annos vesikrassia ehkäisi. https://academic.oup.com/ajcn/article/85/2/504/4649753  The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 2, February 2007, Pages 504–510.

Vesikrassissa on korkea määrä antioksidantteja, jotka ehkäisevät kroonisten tautien puhkeamista kuten diabetes, syöpä ja sydäntaudit. Vesikrassilla on paljon potentiaalisia vaikutuksia sydänterveyteen, myös verenpaineen alentamiseen ja kolestroliarvoihin. Se vahvistaa immuunisysteemiä ja vähentää infektioriskejä.

Tiedämme, että pinaatti tai kaalit ovat terveellisiä. Vesikrassista ei ihan ensimmäiseksi tule mieleen sen terveellisyys, koska se on hieman harvinaisempi kasvi, vaikkakin Suomessa voidaan sitä kasvattaa. Vesikrassia ei löydy ihan jokaisesta kaupasta, mutta eiköhän sen kysyntä lisää myyntiä. Pitäisiköhän alkaa syödä säännöllisesti vesikrassia? Se on hyvää ja kaiken lisäksi superterveellistä.