Tabbouleh

Tabbouleh on Lähi-idässä ehkä suosituin salaatti. Tabbouleh on persiljasta, mintusta, kesäsipulista ja bulgur-vehnästä tehty salaatti yksinkertainen salaatti, mutta maultaan se voittaa lähes kaikki muut. Jos minun pitäisi nimetä maailman paras salaatti, niin minulle se on tabbouleh. En ole tavannut vielä ketään, joka ei olisi pitänyt tabboulehista, saatuaan maistaa sitä.

Suomalaisina olemme tottuneet käyttämään persiljaa mausteena keitoissa ja voileivän koristeena. Kauppojen hyllyille on tullut tabbouleh-salaatteja, mutta ne eivät näytä oikeilta. Aito tabbouleh on nimenomaan persiljasalaatti eikä bulgursalaatti. Lehtipersiljaa on sekä sileälehtinen silopersilja sekä kähärälehtinen kähäräpersilja. Persiljan tulee olla sileälehtistä lajia, josta kyllä käytetään yleensä nimitystä lehtipersilja. Joskus kokeilin kähärälehtisestä persiljasta, mutta maku ei ole läheskään yhtä hyvää. Suomessa on haasteena, että isoja persiljapuntteja on vaikea saada muulloin kuin kesäisin ja täytyy tyytyä pieniin yrttiruukkuihin.

Paitsi hyvää tabbouleh on myös erittäin terveellistä. Tabboulehin pääruoka-aine persilja on todellista ”superfoodia”, sillä sen lehdissä on runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja sekä monia B-vitamiineja kuten foolihappoa. Persilja sisältää suuria määriä myös kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja muita kivennäisaineita. Ravintoarvoltaan se on samaa luokkaa kuin pinaatti. Kun vielä tabbouleh salaattia syödään tuoreena ja lautasellinen, niin eiköhän päivän vitamiinit ole takuulla saatu.

Salaattia tarjotaan lisukkeena muiden meze-alkupalojen kanssa tai falafelin sekä grillatun kebabin kanssa. Toisinaan tabbouleh voidaan tarjota välipalana esimerkiksi suolaisten piiraiden kanssa. Tabbouleh tarjotaan usein suurista salaatinlehdistä esimerkiksi roomansalaatin lehdistä ja silloin sitä voi syödä käsin.

Tabboulehin teko vaatii runsaasti aikaa, sillä salaatti pilkotaan erittäin pieneksi, niin ettei lehtipersiljan eikä mintun lehtiä voi erottaa. Tomaatti ja kurkku pilkotaan myös säännöllisesti ja erittäin pieniksi. Tässä ohjeessa käytän lehtipersilja- ja mintturuukkuja, joita Suomessa useimmiten löytää parhaiten, mutta jos löydät isoja nippuja, niin kannattaa käyttää ja suurentaa annosta. Tätä herkkua voi syödä vaikka ison lautasellisen.

Resepti

Vegaaninen        3 henkilölle

1 dl bulguria (hienorakenteista)

2 dl vettä

7 ruukkua lehtipersiljaa 

1 ruukku minttua

2 kesäsipulia varsineen

1 sitruunan mehu

3 ruokalusikallista neitsytoliiviöljyä

1 tl merisuolaa

hieman mustapippuria

Roomansalaatin lehtiä

(3 tomaattia)

(1 kurkku)

1. Keitä 2 dl vettä ja laita siihen hieman suolaa. Lisää bulgur veteen ja anna sen turvota vedessä, kunnes vesi on imeytynyt. Vaihtoehtoisesti voit laittaa myös bulgurin likoamaan kylmään veteen siksi aikaa, kun pilkot salaattia. Jos haluat, että bulgur on pehmeämpi, niin valitse silloin ensimmäinen vaihtoehto.

2. Pese ja kuivaa lehtipersilja sekä minttu. Jos sinulla on mahdollisuus, niin pese hyvissä ajoin ennen salaatin tekoa ainekset, jotta ne ehtivät kuivua tarpeeksi, eikä salaatti vety.

3. Pienennä isolla terävällä kokkiveitsellä lehtipersilja ja minttu erittäin pieneksi silpuksi. Silppua kesäsipulit varsineen samalla tavoin pieneksi silpuksi.

4. Jos haluat salaattiin tomaattia ja kurkkua, niin leikkaa ne myös terävällä veitsellä hyvin pieniksi paloiksi. Jätä tomaatista mehuisa osuus pois. Tomaatin ja kurkun voi sekoittaa salaattiin tai ne voi jättää erikseen lisättäviksi.

5. Sekoita silputtu lehtipersilja, minttu, kesäsipulit, (tomaatti), (kurkku) kulhossa ja lisää siihen bulgur.

6. Puserra sitruunan mehu ja lisää salaattiin sekä oliiviöljy. Lisää myös suola ja hieman mustapippuria. Sitruunaa ja oliiviöljyä voi lisätä maun mukaan halutessasi lisää, mutta varo ettei salaatista tule liian nestemäistä.

7. Tarjoa tabbouleh kulhosta ja varaa halutessasi salaatinlehtiä lautasille.