Maa-artisokkakeitto

Täyteläisen pehmeä maa-artisokkakeitto lämmittää mainiosti kylmenevissä syysilloissa. Maa-artisokka saa syksyisen värivivahteen porkkanan kanssa ja keitto makeutuu sopivasti. Maa-artisokka ei tarvitse paljon mausteita, jotta sen omat aromit pääsevät esille. Keitto on parhaimmillaan melko yksinkertaisena pelkistettynä makuelämyksenä.

Maa-artisokka on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa intiaanit viljelivät sitä. Maa-artisokkaa tuotiin Eurooppaan jo 1500-luvun lopulla. Suomessa maa-artisokkaa on viljelty 1600-luvulta lähtien ainakin Turussa. Kun perunan viljely yleistyi, niin maa-artisokka melkein unohdettiin. Hienoa, että maa-artisokka on nostettu uudelleen esille ja alettu viljellä enemmän.

Maa-artisokka ei ole sukua latva-artisokalle, vaikka nimestä voisi päätellä, vaan sen sijaan auringonkukille. Pitkävartisen maa-artisokan kukinnot muistuttavat auringonkukkia, mutta ovat paljon pienempiä. Maa-artisokan juurimukulat ovat pienehköjä ja epäsäännöllisen muotoisia. Kasvi sisältää runsaasti hiilihydraatteja, inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi sekä ravintokuituja ja hivenaineita, runsaasti rautaa.

Resepti:

500 g maa-artisokkaa

2 kpl porkkanaa

2 sipulia

1 rkl voita

8 dl vettä

2 tl suolaa

½ pakettia vahvaa koskenlaskijajuustoa

1 dl ruokakermaa

3 rkl sitruunamehua

mustapippuria

päälle tuoretta timjamia tai persiljaa

Ohje:

1. Laita vesi kiehumaan.

2. Kuori ja pilko maa-artisokat ja porkkanat ja laita ne kiehuvaan veteen.

3. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota niitä hetken voissa ja lisää keittoon.

4. Hauduta keittoa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

5. Lisää keittoon koskenlaskijajuusto, ruokakerma, suola, sitruunamehu ja mustapippuri.

6. Koristele tuoreella timjamilla tai persiljalla.