Hatsapuri, georgialainen juustoleipä

HATSAPURI, GEORGIALAINEN JUUSTOLEIPÄ – ACHARULI KHACHAPURI

Tällaisena kevään 2020 virusepidemian aikana, kun ei voi enää poiketa kaikkien mielihalujen mukaan ulkona herkuttelemassa, niin paras tapa on tehdä vielä parempia herkkuja kotona. Ja nyt siihen löytyy tavallista enemmän aikaa.

Mitä suolaista herkkua voisin leipoa viikonloppuna? Ensimmäiseksi mieleen yleensä tulee pizzan leipominen. Mutta kokeillaanpa jotain erilaista. Georgialaisten suosittu kansallisruoka on pizzaa vastaava hatsapuri (khachapuri). Kun saa maistaa kerran hatspuria, niin sitä haluaa varmasti lisää. Hatsapuria voi tehdä vaikkapa brunssille, mutta se maistuu ihan yhtä hyvin illanvietossakin. Parasta se on suoraan uunista, mutta sitä voi syödä myös kylmänä, joten se on myös hyvä retkileipä.

Hatsapuri-nimi tarkoittaa yksinkertaisesti kotijuustoa (khacho) ja leipä (puri). Georgialainen kotijuusto puolestaan tarkoittaa ”sulguni” -nimistä juustoa, jota ei Suomesta löydy kuin korkeintaan joistakin venäläisistä kaupoista pääkaupunkiseudulta. Juusto on siis leivän ohella tärkeintä hatsapurissa. Sulguni-juusto on melko rasvainen ja suolainen lehmänmaidosta valmistettu juusto ja maistuu miedon happamalta sekä muistuttaa rakenteeltaan mozzarellaa tai halloumijuustoa. Aivan samankaltaista korvaavaa juustoa ei löydy, joten soveltavissa ruokaohjeissa löytyy erilaisia juustoyhdistelmiä, miten sitä voidaan korvata. Tässä ohjeessa käytän fetajuustoa, joka tuo sopivaa suolaisuutta, cheddarjuustoraastetta (voi käyttää myös mozzarellaa, jos haluaa pehmeämpää makua) sekä ricottajuustoa (voi käyttää myös kermaviiliä tai raejuustoa).

Hatsapuri-juustoleivästä löytyy erilaisia versioita riippuen siitä, mistä päin ne ovat kotoisin. Tässä tutustumme Georgian lounaisosasta kotoisin olevaan Acharuli Khachapuriin, joka erottuu muista hatsapureista muodoltaan parhaiten. Hatsapuri leivotaan veneen muotoiseksi ja sen keskellä on kananmuna.

Resepti:             4 henkilölle, laktoositon, kasvisruokavalio

3 dl vettä

1/3 pala hiivaa (1 ½  pussia kuivahiivaa)

1 tl suolaa (½ tl jos haluat vähempisuolaista)

½ tl sokeria

1 rkl neitsyoliiviöljyä

5 dl hiivaleipäjauhoja

2-3 dl vehnäjauhoja

Täyte:

200 g fetajuustoa

4 dl cheddarjuustoa

1 kananmuna

2 dl ricottajuustoa (tai 2 dl kermaviiliä)

ripaus mustapippuria

Pinnalle 4 kananmunaa (halutessasi voit myös erottaa valkuaiset pois ja käyttää ne voitelemiseen, ja laittaa vain keltuaisen leivän päälle paistamisen loppuvaiheessa)

(Pieni voipala jokaiseen leipään paistamisen loppuvaiheessa)

Taikinan valmistus:

Lisää hiiva kädenlämpöiseen veteen (kuivahiiva jauhoihin) sekä suola, sokeri sekä oliiviöljy liemeen. Lisää jauhot vähitellen taikinaan. Alusta taikinaan jauhot ja vaivaa sitä, kunnes taikinasta tulee sopivan kiinteä ja se irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan peitettynä.

Valmista sillä välin täyte. Murenna fetajuusto kulhoon ja lisää siihen juustoraaste, kananmuna ja ricottajuusto. Lisää hieman mustapippuria. Sekoita tasaiseksi levitteeksi.

Tee kohotetusta taikinasta neljä pyöreätä palloa. Kauli taikinasta noin 20 cm pitkä soikeat pohjat. Nosta pohjat leivinpellille. Levitä täyte soikioiden ulkoreunojen lähelle. Käännä ulkoreunat niin että täyte jää väliin ja näin muodostuu ”veneen” reunat. Pyöritä pitkät reunat rullalle veneen keuloiksi. Levitä täytettä vielä veneen pohjalle. Voitele leivät kananmunalla.

Paista hatsapureja noin 15 minuuttia 225 asteessa. Nosta piiras uunista ja lisää kananmunat (keltuaiset) jokaiseen leipään ja paista vielä noin 5 minuuttia tai kunnes valkuainen on hyytynyt. Keltuaiset saavat jäädä pehmeäksi.

Hatsapureja syödään oikeaoppisesti vasta uunista otettuina niin, että taitetaan molemmista päistä leipää ja sekoitetaan päällä oleva keltuainen (voin kanssa) ja pehmeän juuston kanssa. Leipäpaloilla voidaan lusikoida lämmintä päällystää suupaloiksi. Hatsapurit ovat hyviä myös jäähtyneinä. Kananmunan voi jättää myös pois leivän päältä, silloin niitä on helpompi käyttää jäähtyneinä.