Lähi-idän Pinaattikolmiot – Kevätpiknik kevyesti

Kun haluat syödä jotain hyvää suupalaa, mutta samalla superterveellistä. Tai kun haluat hieman eksoottisemman reseptin pasteijoista. Pinaattikolmiot ovat pasteijan tapaisia leivonnaisia, mutta hyvin kevyitä piiraita. Ohjetta voi maun mukaan varioida, mutta keskeiset ainekset täytteessä ovat pinaatin lisäksi, sipuli, sitruuna, summac-mauste ja oliiviöljy.

Erityisesti kevätaikaan Lähi-idässä valmistetaan Fatayer Sabanekh-pinaattikolmiota. Parhaimpia pinaattikolmioita olen saanut Israelin isoäidin tekeminä. Ne ovat aina yhtä säännöllisen muotoisiksi valmistettu ja aina yhtä kirpeän maukkaita herkkupaloja. Olen koettanut löytää saman makuelämyksen esiin tässä. Sitruuna ja summac-mauste tuovat täytteeseen raikkautta ja sopivaa kirpeyttä.

Pinaatti tuli Eurooppaan 1000-luvulta Lähi-idästä, jossa sitä oli jo pitkään käytetty. Arabialainen kirjailija Ibn al-Awam kutsui pinaattia 1100-luvulla vihannesten prinssiksi. Pinaatti onkin hyvin terveellinen vihannes. Se sisältää paljon K-vitamiinia, karoteeneja, E-vitaminiia, magnesiumia, C-vitamiineja ja rautaa. Pinaatissa on kuitenkin oksaalihappoa, joka estää raudan imeytymistä. Joten on hyvä nauttia pinaattia maitopohjaisissa ruuissa, koska maidon kalsium sitoo oksaalihappoa ja edistää puolestaan raudan imeytymistä. Tässäkin ohjeessa löytyy maitotuote avuksi.  Yhdistetään pinaattiin fetajuustoa ja rahkaa.

25-30 kpl kolmioita

Kasvisruoka, (vegaaninen – kun käyttää maitorahkan tilalla vettä ja jättää pois fetan)

Resepti:

1 dl kädenlämpöistä vettä

2½ dl rahkaa (mieto maitorahkapurkki)

7 g kuivahiivaa

1 tl merisuolaa

1 tl sokeria

6 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

200 g pinaatinlehtiä

100 g fetajuustoa (mieluiten vahvan makuista)

2 uutta sipulia (tai 2 pientä punasipulia)

2 ruokalusikallista summac-maustetta

2 ruokalusikallista oliiviöljyä

1 pieni sitruuna (tai sitruunatiivistettä 1 tl)

1 tl merisuolaa

3 ruokalusikallista pinjansiemeniä

Taikina:

Sekoita kädenlämpöiseen veteen jauhot, joihin on yhdistetty kuivahiiva, suola ja sokeri. Lisää sitten rahka.

Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Paikallisissa ohjeissa käytetään yleensä vehnäjauhoa, mutta tässä käytän hiivaleipäjauhoa. Rahkan sijaan voi käyttää myös luonnonjugurttia. Taikinan voi tehdä myös kokonaan veteen.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Täyte:

Valmista täyte taikinan kohoamisen aikana. Pese huolellisesti pinaatinlehdet ja silppua ne pieniksi terävällä veitsellä. Lisää teelusikallinen suolaa ja anna vetäytyä hetken aikaa, jotta ylimääräinen vesi pinaatista laskeutuu.

Silppua sipuli aivan pieneksi hakkeeksi. Nosta pinaatit sipulin joukkoon pusertaen pinaatista ylimääräinen neste pois.

Lisää summac-mauste, sitruunamehu ja oliiviöljy seokseen.

Lisää lopuksi pinjansiemenet ja muruiksi pienennetty feta-juusto. (Useimmissa Lähi-idän resepteissä ei käytetä fetajuustoa, joten oikeaoppisen pinaattikolmion voi tehdä myös ilman juustoa.)

Kolmioiden täyttäminen

Kauli taikinasta ohut levy (n. 2-3 mm) ja leikkaa pyöreät taikinapallot esim. 2 dl mitta-astialla tai jos haluat pienemmät piiraat, niin juomalasin avulla.

Täytä taikinaympyrät täytteellä. Laita täytettä sen verran, että kykenet kääntämään kolmioiksi reunat.

Yhdistä ensin taikinan reunat kiinni vastakkaisilta puolilta ja ylhäältä päin toisiinsa ja yhdistä jäljelle jäänyt kolmas alareuna, niin että tulee kolme ”saumaa” näkyviin. Kiinnitä taikina mahdollisimman tiiviiksi, jotta se ei aukene uunissa.

Voitele kolmiot kananmunalla.

Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes niistä tulee kullanruskeita.

Voit nauttia piiraita lämpiminä suoraan uunista tai huoneenlämpöisinä. Pinaattikolmiot ovat myös mainio retkieväs, sillä niiden ei tarvitse olla kylmiä eikä kuumia maistuakseen herkullisilta.