Fattoush salaatti – Kevätpiknik kevyesti

Fattoussalaatti on yksi tunnetuimmista salaateista Lähi-idässä. Salaatti valmistetaan raikkaista kauden salaateista ja yrteistä sekä paistetuista leivänpalasista. Salaattiaineksia ovat yleensä ainakin roomansalaatti, tomaatti, kurkku ja retiisit. Pitaleivän voi paahtaa uunissa, paistaa pannulla tai vaikkapa uppopaistaa. Käytän tässä ohjeessa kevyempää versiota, uunissa tehtyjä pitasipsejä. Maistuva vinaigrette on myös oleellinen osa salaattia.

Hyvä salaattiaines on roomansalaatti, jonka mieto maku sopii vahvan vinaigretten kanssa. Olen käyttänyt sydänsalaattia eli pikkusalaattia, joka on roomansalaatin ja pehmeän keräsalaatin välimuoto. Sen lehdet ovat pehmeitä mutta tukevia ja maistuvat makeahkoilta.  Voimakastuoksuinen vahvaminttu, jota Lähi-idässä kutsutaan ”nanaksi”, antaa itämaisen kosketuksen salaatille. Vinaigretessa käytetään yleensä sumac-maustetta, mutta mielestäni sumac kastikkeessa antaa hieman tunkkaisen maun. Käytin sen sijaan sitä kuivana leipäsipseissa ja salaatin päälle levitettynä lopuksi se antaa sopivan sitruunaisen maun ja kivan värin salaattiin. Lähi-idässä useissa ruoissa käytetään granaattiomenasiirappia ja samoin tässä. Se on täyteläistä, happaman makeaa kastiketta, jota käytetään balsamiviinietikan tavoin. Granaattiomenasiirappia voidaan käyttää niin liha- ja kasvisruoissa, marinadeissa ja salaatinkastikkeissa. Minulla on Israelista saatua granaattiomenasiirappia, mutta yllätyksekseni löysin sivuistoilta, että Suomestakin löytyy ainakin isommista marketeista granaattiomenasiirappia. (Euro-East Narsharab -nimellä, 285g ja 5,40€)

Jos haluat ruokaisemman Fattoush-salaatin, niin voit lisätä siihen paistettua halloumijuustoa. Perinteisissä fattoush-salaateissa sitä ei löydy, mutta sopii mainiosti, jos haluaa tehdä siitä vaikkapa lounassalaatin. Fattoush on raikas piknik-ruoka. Voit myös lisätä salaattikastikkeen vasta alettaessa nauttia retkieväitä, niin säilyy tuoreempana.

Resepti   4 henkilölle, vegaaninen, maidoton (ilman halloum-juustoa)

Paahdettu pitaleipä

3 kpl pitaleipää

2 ruokalusikallista oliiviöljyä (extra virgin)

hieman suolaa, mustapippuria ja sumac-maustetta

Salaattiainekset

Rooman salaatti (tai sydänsalaattia)

250 g kirsikkatomaatteja tai 3 tomaattia

2 avomaankurkkua tai puolikas tavallista kurkkua

6 retiisiä (tai retiisinippu)

nippu lehtipersiljaa

puoli nippua vahvaminttua

1 paprika

2 kevätsipulia varsineen

(halloum-juustoa paketti)

Vinaigrettekastike

1 ison sitruunan mehu

2-3 rl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

2 tl omenaviinietikkaa

1 rl granaattiomenasiirappia

suolaa, mustapippuri

Salaatin päälle sumacia

1. Leikkaa pitaleivät palasiksi ja mausta ne oliiviöljyllä, suolalla, mustapippurilla ja sumac-mausteella. Kypsennä uunissa 200 asteessa.

2. Pese huolellisesti kasvikset ja leikkaa sopivan pieniksi paloiksi. Käytä sipulista myös varret. Retiisit kannatta silppua ohuiksi viipaleiksi. Silppua myös yrtit joukkoon.

3. Jos käytät halloumia, niin paista pienehköt viipaleet öljyssä.

4. Sekoita vinaigretteainekset keskenään. Murskaa valkosipulit mahdollisimman pieneksi tahnaksi.

5. Sekoita salaattiainekset keskenään vinaigretten kanssa. Lisää päälle halloumiviipalet ja pitasipsit. Lopuksi koristele salaatti sumac-mausteella.