Baba Ganoush – munakoisodippi – makuja Lähi-idästä

Baba Ganoush on yksi tunnetuimmista dipeistä Lähi-idässä. Munakoistahnan nimi tulee sanoista ”baba”, joka merkitsee isää ja ”ganoush” puolestaan tarkoittaa hemmoiteltua. Siispä hemmotellaan isää maistuvalla dipillä.

Munakoisotahna sopii moneen ateriaan lisukkeeksi tai alkupalana. Baba ganoush on myös nopea ja helppo valmistaa. Munakoison lisäksi tärkeä ainesosa siinä on tahini, seesaminsiemenistä valmistettu tahna. Proteeinipitoinen tahini valmistetaan joko kuorimattomista tai kuorituista siemenistä. Kuorituista siemenistä valmistettu tahna on vaaleampaa. Kuorimattomista siemenistä valmistettu tahini sisältää enemmän ravintoaineita, mutta on maultaan hieman karvaampaa. Voit käyttää kumpaa tahansa tahinia.


Resepti: 4 henkilölle, vegaaninen, laktoositon
3 munakoisoa
4 valkosipulinkynttä
2 sitruunaa
1 tl suolaa
1 rl oliiviöljyä
½ tl juustokuminaa
sileälehtistä persiljaa

  1. Halkaise munakoisot ja paahda niitä 225 asteessa noin 20 min. tai kunnes ne tulevat lusikoitavan pehmeiksi. Paahda samalla myös valkosipulit uunissa. Valkosipulit voi laittaa alumiinipaperin sisälle, jotta ne eivät pala.
  2. Lusikoi munakoison sisus kulhoon ja anna jäähtyä hetken.
  3. Lisää hieman jäähtyneeseen munakoiso- ja valkosipuliseokseen muut ainekset. Sitruunamehu, suola, oliiviöljy ja juustokuminaa.
  4. Survo seosta mieluiten haarukalla, niin että siitä tulee mahdollisimman tasaista. Halutessasi voit käyttää sauvasekoitinta, mutta saat paremman tahnan käsin tehden.
  5. Voit lisätä tahnaan hieman oliiviöljyä päälle ja lehtipersijaa koristeeksi.
Processed with VSCO with a6 preset