Täytetty kurpitsa -Stuffed pumkin

Hokkaido-kurpitsaa bulgur-vehnällä, pinaatilla ja herkkusienillä täytettynä

Olemme juuri siirtyneet talviaikaan ja päivät alkavat lyhentyä. Pimeään vuodenaikaan tarvitsemme iloisia värejä myös piristämään kattaustamme. Kirkkaan oranssi hokkaido-kurpitsa tuo iloista ilmettä ja lämmintä hehkua ruokapöytään. Eikä vain se väri, mutta myös se maku. Hokkaido-kurpitsan hedelmäliha on kiinteämaltoista ja makeaa ja sisältää vähemmän nestettä kuin muut kurpitsat, joten se ei vetisty helpolla kypsyttäessä. Pisaranmuotoiset kurpitsat ovat myös sopivan kokoisia täytettäväksi.

Kurpitsa on valittu vuoden 2021 vihannekseksi. Tavoitteena on lisätä teemavihanneksen viljelyä ja kulutusta ja samalla tehdä tunnetummaksi Suomessa. Kurpitsoja syödään pari kiloa vuodessa. Se ei ole vielä kovin paljon, kun kurpitsoihin kuuluvat tutut kesäkurpitsatkin. Toivottavasti kurpitsojen kulutus lisääntyy, sillä ne ovat keveitä ja terveellisiä ja hyvin monikäyttöisiä vihanneksia. Talvikurpitsojen kalorimäärä on vain 18 kcal 100 grammassa. Kurpitsat sisältävät runsaasti terveellisiä kuituja, K-, A-, B- ja C-vitamiineja sekä runsaasti kaliumia.

Kurpitsan voi täyttää makunsa mukaan, mielikuvitus vain rajana täytteisiin. Kokeilin sekä kvinoalla että bulgurilla täytettyjä versioita. Kvinoaa voi käyttää myös gluteiinittomaan ruokavalioon. Tässä ohjeessa käytämme kuitenkin bulgur-vehnää. Bulgur on murskattua vehnää, jossa jyvät esikeitetään, kuivataan ja paahdetaan. Bulgur-vehnä on mineraali- ja vitamiinipitoisempaa kuin esimerkiksi riisi, pasta tai kuskus.

Resepti:    4-6 henkilölle

kasvisruoka, (vegaaninen)

2 hokkaidokurpitsaa (mieluummin pieniä tai keskikoisia)

Täyte:

2 dl bulguria

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

2 rl oliiviöljyä

2 rkl sitruunan mehua

250 g ruskeita herkkusieniä

200 g pinaattia

1 dl rusinoita

1 sipuli

200 g fetajuustoa  (tai kreikkalainen kasvisperäinen juusto – vegaaninen)

½ dl pinjansiemeniä

2 rkl tuoretta timjamia

1 tl mustapippuria

hieman suolaa maun mukaan

1. Leikkaa kurpitsan hattu kanneksi ja kaavi siemenet tarkoin pois.

Halutessasi voit ottaa siemenet talteen. Puhdista siemenet ja laita oliiviöljyä, hieman suolaa ja mustapippuria,  ja paahda uunissa 175 asteessa noin 10 min, kunnes ne ovat kullanruskeita.

2. Keitä 2 dl vettä, johon lisätty ruokalusikallinen öljyä ja 1 tl suolaa. Lisää bulgur joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä n. 8 min. Ota kasari pois levyltä ja anna turvota hetken aikaa, kunnes vesi on kaikki imeytynyt. (kts. bulgur-pakkauksien ohjeita)

3. Lisää sitruunan mehua bulguriin.

4. Leikkaa herkkusienet ohuiksi siivuiksi. Huuhtele pinaatit (jos tuoreita) tai sulata pakastetut pinaatit. Hienonna sipuli ja valkosipulit.

5. Kuullota sipuleita pannulla ja lisää sienet. Paista vain sen verran että ne saavat hieman väriä ja pehmenevät. Lopuksi lisää pannulle valkosipulit, pinaatti sekä tuore timjami. Paista muutama minuutti.

6. Yhdistä aineet keskenään. Lisää bulguriin herkkusienten ja sipulien seos. Lisää rusinat ja pinjansiemenet. Murenna fetajuusto joukkoon. Mausta pippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.

7. Täytä kurpitsa tiiviisti. Laita hattu kurpitsan päälle ja paista 200 asteessa noin 60 minuuttia. Poista sitten hattu ja nosta lämpötilaa 225 asteeseen ja paista vielä noin 15 min. Tarkista että kurpitsa paahtunut sopivasti.

8. Tarjoile tahini & kaurajogurttikastikkeen kanssa (kts. ohje Välimeren sadonkorjuusalaatti -bowl)