Appelsiini-sahramirisotto

Appelsiinisahramirisottoon tarvitaan vain muutamia aineksia, mutta sen maku on niin täyteläisen hyvää. Appelsiini sopii niin suolaiseen kuin makeaan, risottoon se tuo kevyettä ja raikkautta. Sahrami puolestaan tuo eleganssia, voimakasta mausteisuutta ja antaa kukkaista tuoksua. Yhdessä ainekset saavat risoton kauniin kullankeltaiseksi. Jouluaikaan hyllyt notkuvat sitrushedelmien uudesta sadosta, ja appelsiinit ovat parhaimmillaan. Appelsiinit tarjoavat runsaan c-vitamiinipommin tänä pimeänä vuodenaikana.

Tänä jouluna vietämme hieman erilaista joulua pienemmällä perhepiirillä. Suunnittelimme joulun menun myös hieman perinteisestä erilaiseksi. Appelsiinisahramirisottoa on tarkoitus tarjota alkuruoaksi kylmien ruokien jälkeen.

4 Henkilölle (alkuruoka)   kasvisruoka, laktoositon

Ohje:

3 rkl voita

2 dl risottoriisiä (esim. Arborio)

3 salottisipulia

1 luomuappelsiinin mehu

1 tl appelsiininkuoriraastetta

4-5 dl kasvislientä

2 dl valkoviiniä

50 -70 g parmesaania

puolet sahramipussista (0,5g annospussi)

ripaus mustapippuria

tarvittaessa suolaa

1. Kuumenna kasviliemi höyryäväksi.

2. Pienennä salottisipulit pieneksi silpuksi. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä kattilassa.

3. Raasta appelsiininkuorta.

3. Lisää riisi ja sahrami ja appelsiinkuoriraaste ja kuullota riisiä, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Halutessasi voit käyttää toki enemmän sahramia, mutta ripaus on tarpeeksi, jotta appelsiinin maun raikkaus säilyy.

4. Lisää hieman lämpöä ja sekoita valkoviini joukkoon. Kun viini on imeytynyt riisiin, niin lisää valmista kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Lisää uusi kauhallinen aina kun edellinen annos on imeytynyt riisiin. Jatka niin kauan, kunnes riisi on sopivan valmista. Riisissä tulisi olla hieman purutuntumaa ja risoton rakenteen tulisi jättää sopivan löysäksi.

5. Lisää 50 g parmesaania (parmesaanilastut tai raastettu parmesaani) hyvin risottoon. Mausta pippurilla ja suolalla.

6. Halutessasi voi lisätä parmesaanilastuja risoton päälle ja appelsiinia lohkoja.