Parsa-vuohenjuustogalette

Kevätkokkaus on parasta aloittaa parsaherkuilla. Kevään ensimmäisiä merkkejä on parsojen ilmestyminen kauppojen vihannesosastoille. Nyt maalis- ja huhtikuussa voi aloittaa parsakauden Etelä-Euroopassa kypsyneillä parsoilla, suomalaiset parsat tulevat sopivasti kevätjuhlien sesongin aikaan toukokuun loppupuolella. Parsaa on aina arvostettu, eikä ihme, että se mainitaan jo maailman vanhimmassa tunnetussa keittokirjassa, Apiciuksen teoksessa 200-luvulla. Kerrotaan, että Rooman keisarit olivat niin tykästyneitä parsansyöntiin, että heillä oli parsan noutamista varten oma ”parsalaivasto”.  Parsa ravintoarvot ovat parhaimmistoa kasvisten joukossa, ja se tunnetaan parhaan foolihapon lähteenä.

Parsa-vuohenjuustogalette on pehmeän makuinen rustiikkinen piiras. Galette on helppo kaulia piiraaksi, ja se onnistuu takuuvarmasti. Pohja on tuhti rukiinen piiras, mutta samalla myös hieman kevyempi kuin tavalliset piiraat. Täytteiden maut ovat mietoja mutta maukkaita, niin että parsa säilyy pääosan esittäjänä. Vuohenjuuston makua pehmentää ricottajuusto ja basilika tuo siihen yrttistä tuoksua ja aromia. Käytin hunajalla maustettua vuohenjuustoa, joka antoi piirakalle hieman makeutta.

Parsa-vuohenjuustogalette sopii hyvin keväisiin sunnuntaihetkiin tai vaikkapa pääsiäiseen ja muihin juhliin. Kevät on saapumassa! Nautitaan sen ensimmäisestä kasvista.

Resepti              8 henkilölle

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

100g voita

1 tl suolaa

180-200 g creme fraichea

Täyte:

500 g vihreää parsaa

n. 200 g ricottajuustoa

120 g vuohenjuustoa (esim. soignon miel – hunajanmakuinen)

nippu basilikaa

mustapippuria

ripaus suolaa

1 kananmuna voitelemiseen

1 sitruunan mehu parsojen maustamiseen

Ohje:

1. Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot, suola sekä kylmä voi ja creme fraiche keskenään taikinaksi.

2. Laita taikinapallo jääkaappiin odottamaan noin puoleksi tunniksi. Galette on parasta valmistaa jähmeästä taikinasta.

3. Keitä tai höyrytä parsat. Parhaiten parsojen keittäminen onnistuu, kun sidot versot nipuksi ja laitat ne pystyasennossa kiehuvaan veteen. Näin versojen tyvet keittyvät pehmeimmiksi ja kärjet höyryttyvät. Keittäminen kestää noin 5 minuuttia. Tarkista haarukalla tyvestä, milloin valmista.

Jos höyrytät parsat, niin laita vesi kiehumaan kattilaan. Laita parsat ritilän päälle kattilaan ja kansi päälle. Höyryttäminen kestää noin 5-10 minuuttia. Höyryttämällä voit säilyttää parhaiten ravintoarvot.

4. Jäähdytä kylmällä vedellä parsat välittömästi keittämisen jälkeen, jotta kypsyminen loppuu. Tällöin parsojen väri pysyy kauniin vihreänä.

5. Purista sitruunan mehu ja lisää siihen vähän suolaa. Laita parsat sitruunaveteen hetkeksi maustumaan.

6. Pienistä basilikan lehdet silpuksi. Sekoita täytteen muut ainekset, ricottajuusto ja vuohenjuusto basilikasilpun kanssa. Käytä pehmeää vuohenjuustoa. Lisää vähän suolaa ja pippuria.

7. Kauli taikina leivinpaperin päällä soikion malliseksi ohuehkoksi pohjaksi.

8. Lisää täyte taikinan päälle, mutta jätä reunat ilman täytettä.

9. Valuta sitruunaliemi parsoista pois ja asettele parsat haluamallasi tavalla täytteen päälle.

10. Käännä galeten reunat, niin että täytettä saa jäädä taikinan väliin.

11. Voitele galeten reunat kananmunalla.

12. Paista 200 asteen lämmössä noin 20 minuuttia tai kunnes galette saa kauniin paistuneen värin.

13. Galette on valmis herkuttelua varten!